Vlastnosti a výhody: Čočka jedlá je křovinatá jednoletá rostlina z čeledi bobovitých. Pěstuje se v pěti barevnýchdruzích (červená, černá, hnědá, zelená a žlutá) v oblastech Středomoří a Střední Asii. Čočka červená je zdrojem kyseliny listové, železa, fosforu, zinku, vitamínu B6 a vlákniny. Je ze všech druhů čočky nejlépe stravitelná při zachování vysokého obsahu bílkovin, a proto se hodí i pro malé děti a kojící maminky. Vláknina v ní obsažená pomáhá regulovat funkci střev, a tak je vhodnou prevencí proti zácpě. Čočka obsahuje ze všech luštěnin nejvíce železa, které podporuje krevní oběh a prospívá srdci.
Použití: Snadné a rychlá příprava. Není potřeba ji před vařením namáčet, stačí pouze propláchnout. Vaří se také krátce asi 15 - 20 minut. Pozor, má tendenci se rozpadat a měnit barvu na žlutou, solíme až po uvaření. Obvykle se používá do polévek a pikantních předkrmů, pomazánek nebo jako kašovitá příloha. Skvěle chutná v kombinaci s obilovinami, například s rýží nebo quinoou. Je nedílnou součástí známého Indického dhálu, ale i dalších zajímavých pochoutek. Díky obsahu bílkovin, minerálních látek a vitaminů každé jídlo, do kterého červenou čočku přidáte, velmi zhodnotíte.
- Administrativní zařazení: Luštěnina
- Složení: Čočka červená neloupaná 100%
- Země původu: Ukrajina, Kanada, Rusko, USA
- Skladování: Skladujte na temném, chladném a suchém místě.
- Balení: Znovuuzavíratelný PP obal nebo vakuováno v PP obalu (během přepravy může dojít k rozvakuování, které neovlivní kvalitu)
Může obsahovat stopy lepku.