- Administrativní zařazení: Náhradní sladidla
- Složení: Erythritol 100 %
- Země původu: Čína
- Skladování: Skladujte na temném, chladném a suchém místě.
Vlastnosti a výhody: Erithritol je alkoholový cukr a řadí se mezi sacharidy. Slouží jako náhradní sladidlo a vyrábí se přirozenou fermentací glukózy z kukuřičného nebo pšeničného škrobu za přítomnosti mikroorganismů. Následně probíhá filtrace, krystalizace a sušení. Má 70% sladivost cukru, ale narozdíl od něj neobsahuje žádné kalorie a má nulový glykemický index. Nezvyšuje hladinu cukru v krvi ani hladinu inzulínu, a je tedy vhodný i pro diabetiky. Je také bezlepkový, a tím pádem vhodný pro celiaky. V těle se neštěpí a rychle se absorbuje v tenkém střevě. Je hůře metabolizován, a proto je vylučován močí v nezměněné podobě.
Použití: Erythritol chutná a vypadá stejně jako cukr a je bez jakékoliv pachuti. Hodí se na pečení i vaření, doporučujeme jej používat i na oslazení kávy nebo čaje. Používá se samostatně nebo v kombinaci s jinými nízkokalorickými sladidly