Lískové ořechy
Lískové oříšky jsou značně výživné a rychle působí jako zdroj energie především díky vysokému obsahu bílkovin a rostlinných tuků. Navíc ale obsahují i nezanedbatelné množství vitamínů, draslík, vápník, fosfor, hořčík, železo, měď, bor, mangan, zinek, chrom, selen a další a proto nám pouhá hrstka často dodá více prospěšných látek než porce běžného jídla, navíc ve velmi zdravé a přirozené formě. ALERGENY: Produkt obsahuje skořápkové plody a může obsahovat stopy arašídů a semen.
- Alergeny: produkt obsahuje sojové boby a může obsahovat podzemnici olejnou (arašídy), hořčici
- Složení: jádra lískových ořechů 100%
- Skladování: skladujte v suchu při teplotě nejvýše 22 °C a relativní vlhkosti nejvýše 70 %.
- Země původu: Gruzie
Mandle loupané
Mandloň patří mezi stromy vynikající svým bohatým květenstvím, které plodí peckovice se zeleným chlupatým povrchem. Uvnitř peckovic najdeme zploštělé semeno s dírkovaným povrchem, které skrývá oblíbená jádra mandlí. Mandle jsou velmi bohaté na hořčík, který v kombinaci s vápníkem našemu tělu zaručuje pevnost nehtů, vlasů a zdravou pokožku. Dále je hořčík potřeba pro správnou činnost srdce a nervové soustavy, proto je konzumace mandlí často doporučována při nejrůznějších psychických poruchách a neurózách. Mandle pro nás však nejsou významné pouze díky vysokému obsahu hořčíku, ale jsou také bohaté na proteiny, vitamin B1, B6 a E. Pravidelná konzumace mandlí proto příznivě působí proti demineralizaci kostí nebo osteoporóze, dodává kostem a svalům pevnost a pomáhá nám překonávat únavu a deprese. ALERGENY: Produkt obsahuje skořápkové plody a může obsahovat stopy arašídů a semen.
- Alergeny: produkt obsahuje sojové boby a může obsahovat podzemnici olejnou (arašídy), hořčici
- Složení: jádra mandlí 100%
- Skladování: skladujte v suchu při teplotě nejvýše 22 °C a relativní vlhkosti nejvýše 70 %.
- Země původu: Spojené státy
Para ořechy
Para ořechy rostou v Amazonii na stromech vysokých až 50 m, nesoucích plody připomínající kokosový ořech. V trsech obrovských tobolek se para ořechy skrývají ve dřevnaté skořápce. Jsou nejbohatším zdrojem selenu, který pomáhá chránit buňky, povzbuzuje činnost protilátek imunitního systému a dokonce snižuje riziko vzniku rakoviny močového měchýře a prostaty. Dva ořechy nám poskytnou více než denní potřebu selenu. Obsahují také velké množství vitamínu E, významné procento minerálů a omega-6 mastných kyselin, které tlumí záněty a zlepšují kvalitu pokožky. Nejzdravější je konzumace syrových para ořechů. ALERGENY: Produkt obsahuje skořápkové plody a může obsahovat stopy arašídů a semen.
- Alergeny: produkt obsahuje sojové boby a může obsahovat podzemnici olejnou (arašídy), hořčici
- Složení: jádra para ořechů 100%
- Skladování: skladujte v suchu při teplotě nejvýše 22 °C a relativní vlhkosti nejvýše 70 %.
- Země původu: Bolívie
Kešu ořechy
Kešu oříšky jsou plodem ovocného stromu, ledvinovníku západního, plodícího nepravé plody, které svým tvarem připomínají papriku a nazývají se kešu jablka. Zpravidla mají jablka žlutou, oranžovou či červenou barvu a stejné barvy je i jejich dužina. Ze spodní strany každého kešu jablíčka roste vždy pouze jeden kešu ořech skrytý uvnitř tvrdé šedo-hnědo-zelené skořápky.
Ledvinovník západní je tropický strom, který dorůstá až do výšky 12 metrů. Původem je ze severovýchodní Brazílie, zásluhou člověka se však dostal i na území Afriky a jihovýchodní Asie a Oceánie. Největšími producenty jsou v současné době Nigérie, Vietnam a Indie.
Pozitivní účinky kešu oříšků na lidský organismus:
snižují riziko kardiovaskulárních chorob a napomáhají lepšímu fungování srdce
zvyšují pocit sytosti a pomáhají při hubnutí
slouží jako prevence bolestí hlavy a současně její délku trvání výrazně zkracují
jsou jedinečným pomocníkem pro posílení nervů a překonání depresí
výrazně snižují riziko vzniku žlučových kamenů
zlepšují činnost mozkové tkáně, mají pozitivní vliv při psychických poruchách
dodávají potřebné živiny nehtům, vlasům i pokožce
snižují hodnoty LDL („špatného“) cholesterolu, riziko infarktu a krevní tlak
zlepšují hladinu HDL („kvalitního“) cholesterolu
dodávají pevnost kostem, působí příznivě proti demineralizaci kostí nebo osteoporóze
jsou vhodné i pro diabetiky
Využití kešu ořechů:
Kešu se pro svou výživovou hodnotu a kulinářské vlastnosti staly jedinečnou potravinou se širokým uplatněním. Můžeme jimi ochutit müsli, snídaňovou kaši, smoothies, saláty, omáčky, slané pokrmy, přidat je do těsta či je využít jako ozdobu při pečení (doporučujeme použít i mouku z kešu ořechů). Uplatníme je také při výrobě domácího másla, mléka, dipu či veganského sýru z kešu oříšků, ale moc si na nich pochutnáme i přímo z pytlíku.
Věděli jste, že...
• Kešu ořechy můžeme před konzumací namočit na 2 hodiny do teplé vody, jejich chuť pak bude výraznější, krémovější a zároveň budou pro naše tělo lehčí na strávení.
• Přestože kešu jablko není pravým plodem ledvinovníku západního, nakládá se s ním stejně jako s dužnatým ovocem. Využívá se ke přímé konzumaci, na výrobu marmelád, kompotů a lisuje se z něj šťáva, ze které se vyrábí ocet či alkoholické nápoje (víno a pálenka). Kešu jablka se však po sběru nechávají často ležet jen tak na zemi. Vzhledem k tomu, že jsou velice choulostivé na převoz, do jiných zemí se nevyvážejí.
• Navzdory tomu, že jsou kešu bohaté na tuky, nezvyšují hladinu cholesterolu v krvi, ale naopak ji snižují. To je způsobeno jejich vyváženým poměrem mastných kyselin a vysokým obsahem vitaminu E, který má výrazný antioxidační účinek.
Co vyjadřuje písemné a číselné označení kešu ořechů?
Písemné a číselné označení kešu nám prozrazuje jakost a velikost ořechů a na obalu seriózního výrobce či prodejce tedy nikdy nebude chybět. Kvalita kešu ořechů je posuzována z hlediska jejich chuti, barvy, odstínu, celistvosti a velikosti jader.
• WW nebo W (white wholes) označuje nejvyšší výběrovou třídu kešu oříšků, které jsou jemné máslové chuti. Jádra mohou mít bílou, světle popelavou či světle žlutou barvu, nebo barvu světlé slonové kosti a musí být stejnorodá. Jádra této vysoké jakosti zpravidla nemají povrchové vady, s výjimkou malých povrchových vad, které nenarušují celkový vzhled jádra.
• SW (scorched wholes) označuje jádra, která bývají křupavější, ale jejich barva může být v důsledku přehřátí světle hnědá, světle popelavá nebo barva světlé či tmavé slonové kosti. Jádra také mohou být poškrábaná či scvrklá, ale nesmí to narušovat jejich celkový tvar.
• Existují samozřejmě i nižší jakosti (SSW, DW, atd.), my pro Vás však zajišťujeme pouze vysokou kvalitu ořechů, zabývat se jimi tedy nebudeme.
Velikost kešu ořechů je vždy označená číslem, vyjadřujícím maximální počet jader, které váží jedna libra (1 lb = 0,45kg), např. u velikosti 240 je v 1 lb maximálně 240 jader (přesně je to 220-240 jader). Čím je číslo nižší, tím jsou kešu větší a naopak, kešu velikosti 240 jsou tedy větší než kešu velikosti 320.
- Alergeny: produkt obsahuje skořápkové plody a může obsahovat podzemnici olejnou (arašídy), sezamová semena
- Složení: jádra kešu ořechů 100%
- Skladování: skladujte v suchu při teplotě nejvýše 22 °C a relativní vlhkosti nejvýše 70 %
- Země původu: Indie